Izložba u Vrbovcu, rujan-listopad 2022.

Marija Igaly – toMAgo

Čovjeka je odvajkada zavodila prisutnost Božjeg stvaranja na Zemlji. Reinterpretirajući ga, približavao mu se, prisvajao djeliće njegove ljepote i njome stvarao novu ljepotu. Ljubiti tu ljepotu, uzimajući ju za vizualizaciju vlastite emocije, znači ljubiti samoga Stvoritelja i sve stvoreno.
A Marija Igaly istinski ljubi. I čovjeka i sve stvorove, a nadasve prirodu u čijim obličjima pronalazi inspirativno polazište i smisao postojanja. Postojanja koje oplemenjuje ljubav, a vodi izniman radni entuzijazam i stvaralačka strast vođena potrebom da dio te životne energije daruje drugima vlastitom kreativnošću. Darom percepcije koja nadilazi oku vidljivo, kreacijom toliko inventivnom i snažnom da je stvorila vlastitu autorsku tehniku stvaranja likovnog djela. To je toMAgo – autorski postupak „transformacije“ prirodnih elemenata, konkretno cvijeća, u čudesne sliko-kolaže. A ta „slika“ u autoričinoj glavi nastaje već pri samom prebiranju ovog „Bogom danog“ materijala. Rastavljajući i prešajući biljke Marija u njihovoj raznolikosti uočava oblike od kojih će, polažući ih pincetom na podlogu od tkanine, slagati čudesne antropomorfno i zoomorfne figure. Ona tako cvijeću daruje novi jedinstveni i neponovljivi estetski vitalitet, jer simbiozom nađenog, oplođenog domišljatošću, nastaju jedinstvene forme. Prepoznatljivost ne izostaje, a dio tijela koji možda i nedostaje, nadoknađuje se našom maštom. Jer mi ćemo kasnije, kao promatrači, prepoznavati oblike pa i cijele likove, stvarajući vlastitim asocijacijama i vlastitu likovnu priču.
A kada se suvremenom tehnikom skeniranja u visokoj razlučivosti povećaju Marijine cvjetne minijaturne, dobivamo sliku bogate strukture u kojoj iščitavamo nove forme i uočavamo predivne kolore pune metaforike i egzistencijalnog naboja. No u njima nema težine i ozbiljnosti, već je sve u igri nepretenciozno razigranog sustava koji u prvi plan izvlači važnost ideje kao glavnog pokretača umjetničkog stvaranja. Tako nježno položena na tkaninu, pod stakalcima „živi“ transformirana priroda koja je postala autoričin vizualni ekvivalent za osobna stvaralačka, estetička i etička načela. Nastaje djelo koje je rezultat interakcije njezinog umjetničkog, likovnog nerva i osobnog senzibiliteta u promišljanju života i svijeta. Stvaranog ravnotežom artističkog i filozofskog, materijalnog i duhovnog, izvedbenog i idejnog. Stvaranog skladom sadržaja i forme koji nas pozivaju da budemo sukreatori, autori vlastitih slika nastalih subjektivnim doživljajem viđenog. Doživljajem kojeg može potaknuti samo iskrena i istinska umjetnost.
Marija Igaly svojim toMAgom to pokazuje i dokazuje. On je dokaz da umjetnost ne poznaje vremenska, trendovska ni obrazovna ograničenja i da samo čovjek vođen iskrenom ljubavlju prema ljepoti i životu može u nama potaknuti jednaku iskru i pomoći nam da „vidimo“ dublje, dalje od oku vidljivog.

Sanda Stanaćev Bajzek