toMAgo

   

toMAgo

Postupak toMAgo, prema svojoj autorici Mariji Igaly,
uključuje nekoliko faza.

Početak su priroda i čovjek.

Tu je naglasak na promatranju biljnog svijeta. Cvjetovi u svim svojim
razvojnim stadijima, njihovi sitni dijelovi, nježnije strukture listova i one
male sjemenke – to su naše boje i kistovi.

Nakon ubiranja (potrebne su samo vrlo male količine),
slijedi postupak pažljivog prešanja.

Nakon nekoliko dana, naš prirodni materijal je spreman za sljedeću
fazu – izrada same slike (minijature).

Taj dio uz pripremljene latice uključuje pincetu, podlogu (filc) i okvir.
Dakle, nema ljepila.

Upravo taj izostanak lijepljenja otvara mogućnost za
zadnju fazu: kompjuterska obrada.

Nakon skeniranja autor slike ima slobodu uvećati,
mijenjati ili na bilo koji način doraditi svoju sliku.

Promjena boje podloge, isticanje sitnih cvjetnih dijelova koji se
golim okom ne vide, obrada kontrasta, nijansi…

Na kraju se konačni rezultati otisnu na papirima različitih formata – već
prema uvećanju koje se želi prikazati.

Na izloženim radovima upravo je to napravljeno.
Oni su rezultat maštovite kompjuterske obrade, ili igre, gdje je prvotna
namjera bila pokazati koje su mogućnosti prikaza onog što priroda u sebi
tiho stvara. Neki su dijelovi naglašeni, neki posebno istaknuti, nekima je
izmijenjena boja.., ali zapravo nije napravljeno ništa novo što ta krhka
biljčica već nije imala u sebi.
Samo su kroz svojevrsnu igru različiti segmenti prikazani u
različitim kombinacijama.

Gabrijela Leskovar i Vanja Ljoljić
Zagreb, prosinac 2011.

Knjižnica Špansko jug – širom otvorenih vrata

U srijedu 22. ožujka 2023. je u Knjižnici Špansko jug (Knjižnice grada Zagreba) u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata održana radionica pod naslovom “Primjena inovacija i kreativnog rada u razvoju inkluzivnog društva – tehnika toMAgo”, pod vodstvom inovatorice i umjetnice Marije Igaly.

Radionica je nastala u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Zagreb – dislocirana radionica Stenjevec i Zagrebačkom udrugom inovatora.

Radionica u Knjižnici Špansko 23.3.2023.

U četvrtak 23. ožujka 2023. je u Knjižnici Špansko jug (Knjižnice grada Zagreba) održana radionica “toMAgo – čudesan svijet latica”. Radionicu je vodila Marija Igaly, a sudjelovale su članice knjižnice. Nakon ugodnog druženja uz cvjetne latice, nastale se lijepe toMAgo slike,

Nadamo se da će vrijedne polaznice radionice u budućnosti napraviti još koju toMAgo sliku!

Dvije toMAgo radionice u KUD Dučec u Mraclinu

U nedjelju 12. ožujka 2023. su u prostorijama KUD Dučec u Mraclinu održana dvije toMAgo radionice pod vodstvom Marije Igaly.

Na prvoj radionici je sudjelovalo petnaestak djece iz područne osnovne škole u pratnji svojih učiteljica, a na drugoj radionici se je s toMAgo tehnikom upoznalo dvadesetak žena.

Iako je do sada održala više stotina kreativnih toMAgo radionica, za Mariju Igaly su ove radionice bile poseban doživljaj i iskustvo jer je svoje najranije djetinjstvo provela upravo Mraclinu u kojem je završila i osnovnu školu.

Više o ovim radionicama pročitajte na portalu MRACLIN.hr gdje možete vidjeti i fotogaleriju putem koje možete doživjeti i dio atmosfere koja je vladala na radionicama.

toMAgo radionica u Učeničkom domu Marije Jambrišak

U okviru događanja u Danima otvorenih vrata Učeničkog doma Marije Jambrišak u Zagrebu, održana je u srijedu 8. ožujka 2023. toMAgo radionica na kojoj su, uz vodstvo Marije Igaly, učenice izradile zanimljive toMAgo slike.

toMAgo radionica u Mraclinu, 12. ožujka 2023.

U nedjelju 12. ožujka 2023. u 14 sati u prostorijama KUD Dučec u Mraclinu Marija Igaly će održati toMAgo radionicu za učenike od 3. do 6. razreda osnovne škole. Na radionici će Marija Igaly predstaviti toMAgo tehniku, nakon čega će učenici samostalno izraditi svoje prve toMAgo slike.

Najava radionice na mrežnim stranicama Mraclina

Izložba u učeničkom domu Marije Jambrišak

U učeničkom domu Marije Jambrišak u Zagrebu otvorena je 20. rujna 2022. samostalna izložba “toMAgo – čudesan svijet latica Marije Igaly”. U listopadu će krenuti nova sezona toMAgo radionica u ovom Domu na kojima će Marija Igaly ponovno dijeliti radost stvaranja toMAgo minijatura s učenicama iz ovog doma s kojim ima dugogodišnju uspješnu i plodnu suradnju.

Izložba u Vrbovcu, rujan-listopad 2022.

Marija Igaly – toMAgo

Čovjeka je odvajkada zavodila prisutnost Božjeg stvaranja na Zemlji. Reinterpretirajući ga, približavao mu se, prisvajao djeliće njegove ljepote i njome stvarao novu ljepotu. Ljubiti tu ljepotu, uzimajući ju za vizualizaciju vlastite emocije, znači ljubiti samoga Stvoritelja i sve stvoreno.
A Marija Igaly istinski ljubi. I čovjeka i sve stvorove, a nadasve prirodu u čijim obličjima pronalazi inspirativno polazište i smisao postojanja. Postojanja koje oplemenjuje ljubav, a vodi izniman radni entuzijazam i stvaralačka strast vođena potrebom da dio te životne energije daruje drugima vlastitom kreativnošću. Darom percepcije koja nadilazi oku vidljivo, kreacijom toliko inventivnom i snažnom da je stvorila vlastitu autorsku tehniku stvaranja likovnog djela. To je toMAgo – autorski postupak „transformacije“ prirodnih elemenata, konkretno cvijeća, u čudesne sliko-kolaže. A ta „slika“ u autoričinoj glavi nastaje već pri samom prebiranju ovog „Bogom danog“ materijala. Rastavljajući i prešajući biljke Marija u njihovoj raznolikosti uočava oblike od kojih će, polažući ih pincetom na podlogu od tkanine, slagati čudesne antropomorfno i zoomorfne figure. Ona tako cvijeću daruje novi jedinstveni i neponovljivi estetski vitalitet, jer simbiozom nađenog, oplođenog domišljatošću, nastaju jedinstvene forme. Prepoznatljivost ne izostaje, a dio tijela koji možda i nedostaje, nadoknađuje se našom maštom. Jer mi ćemo kasnije, kao promatrači, prepoznavati oblike pa i cijele likove, stvarajući vlastitim asocijacijama i vlastitu likovnu priču.
A kada se suvremenom tehnikom skeniranja u visokoj razlučivosti povećaju Marijine cvjetne minijaturne, dobivamo sliku bogate strukture u kojoj iščitavamo nove forme i uočavamo predivne kolore pune metaforike i egzistencijalnog naboja. No u njima nema težine i ozbiljnosti, već je sve u igri nepretenciozno razigranog sustava koji u prvi plan izvlači važnost ideje kao glavnog pokretača umjetničkog stvaranja. Tako nježno položena na tkaninu, pod stakalcima „živi“ transformirana priroda koja je postala autoričin vizualni ekvivalent za osobna stvaralačka, estetička i etička načela. Nastaje djelo koje je rezultat interakcije njezinog umjetničkog, likovnog nerva i osobnog senzibiliteta u promišljanju života i svijeta. Stvaranog ravnotežom artističkog i filozofskog, materijalnog i duhovnog, izvedbenog i idejnog. Stvaranog skladom sadržaja i forme koji nas pozivaju da budemo sukreatori, autori vlastitih slika nastalih subjektivnim doživljajem viđenog. Doživljajem kojeg može potaknuti samo iskrena i istinska umjetnost.
Marija Igaly svojim toMAgom to pokazuje i dokazuje. On je dokaz da umjetnost ne poznaje vremenska, trendovska ni obrazovna ograničenja i da samo čovjek vođen iskrenom ljubavlju prema ljepoti i životu može u nama potaknuti jednaku iskru i pomoći nam da „vidimo“ dublje, dalje od oku vidljivog.

Sanda Stanaćev Bajzek

Radionica u Kući dijaloga

U petak 28. siječnja 2022. je u Kući dijaloga održana toMAgo radionica pod vodstvom Marije Igaly koja je bila oduševljena atmosferom i radovima napravljenim na radionici. Za jednu toMAgo sliku nastalu na radionici (autorica dr.sc. Branka Devčić) voditeljica je oduševljeno izjavila “Učenik nadmašio učitelja!”. Zbog toga ubuduće očekujemo još ovakvih kvalitetnih radionica u Kući dijaloga!

toMAgo slika s radionice u Kući dijaloga
autorica dr.sc. Branka Devčić