4. dan – Konačno – slika!

Ono do čega se na “normalnim” toMAgo radionicama dolazi za petnaestak minuta, na ovoj proljetnoj radionici na daljinu trebalo je čekati nekoliko tjedana. Danas ćemo zajedno napraviti prvu toMAgo sliku!

Za početak pogledajte nekoliko latica i njihova moguća imena s trećega dana proljetne toMAgo radionice:

« od 6 »

Pokušajte tako i sami snimiti pojedinačne latice na neutralnoj (crnoj) podlozi, kasnije ih pogledajte i nadjenite im ime. Odjednom će latice, koje su prije toga bile samo mali djelić nekog cvijeta, postati “glavni junaci” oko kojih će se možda izgraditi neka buduća slika.

Eto, to bi bio prvi dio do sada neispričane priče o tome što je zapravo toMAgo – šansa da i ono najmanje, nezamijećeno, dobije priliku pokazati sve svoje bogatstvo koje, zbog neznatne veličine, ostaje oku skriveno.

Pojela žaba mušicu
Vjerovali ili ne, ja sam tratinčica
Isadora

Sada, kada imamo jednu laticu, možemo joj dodati drugu ili treću kako bi zajedno činile složeniju strukturu. Na taj način dobivamo slike koje imaju jedan glavni lik uz poneki detalj ili slike na kojima je nekoliko likova (obično dva-tri, a tek ponekad više od toga) u nekom živom međusobnom odnosu koji može izražavati ljubav, brigu, ljutnju, radost, zavist ili neki drugi osjećaj koji dvije-tri latice mogu pobuditi u autoru ili gledatelju.

Likovima na toMAgo slikama često nedostaju neki dijelovi koje u mašti dodajemo kako bismo ih “popravili”, isto onako kako pokušavamo popravljati svijet oko sebe koji je takav kakav jest, pun nepravilnosti, a mi bismo željeli da bude savršen, barem po našim mjerilima.

Isto tako, likovi na slikama često nešto nose – svijeću, poklon, buket cvijeća… Tko zna kome je poklon namijenjen i kamo se lik sa svijećom uputio? Vjerojatno nikamo jer iz svog okvira ne može izići i uvijek će nositi tu istu svijeću u istoj pozi u zaustavljenom vremenu.

Na kraju, ili na početku, kako hoćete, tu su i cvjetni motivi kod kojih od cvijeća jednostavno radimo slike vaza s cvijećem. Samo što na tim slikama sitni cvjetići odjednom postaju krupni i bogati, a vazu im zamjenjuje neka inače neugledna latica ili drugi biljni element.

Naravno, tu su i radovi u kojima se od većeg broja latica i na većem formatu slažu slike kod kojih su latice prvenstveno živopisni elementi čijim vještim slaganjem nastaju prekrasni cvjetni kolaži.

To više nisam ja, jer takav oblik stvaranja pretpostavlja unaprijed zamišljenu kompoziciju i njezinu realizaciju slaganjem više elemenata. dok je “moj” toMAgo temeljen na trenutku i asocijaciji čemu slijedi samo mala dorada za naglašavanje doživljaja odnosno prijenos asocijacije na gledatelja.

toMAgo nije stroga forma koja bi ograničavala broj elemenata koji čine sliku, ali je na neki način poput haiku poezije u kojoj se s malo riječi (u našem slučaju latica) prenosi određeni ugođaj odnosno asocijacija.

Pokazat ću vam postupak kod kojega slažemo svojevrsni puzzle radeći istovremeno više slika. U prezentaciji radim istovremeno s osam različitih boja podloge što inače ne činim, ali mi je cilj bio pokazati što više međusobnih odnosa boja podloge i latica. Jednostavno se igramo – tražimo laticu koja se uklapa u neku sliku ili sliku koja odgovara latici koju se upravo spremamo staviti. S laticama i slikama pričam, obično u sebi, a za potrebe ovog videa i naglas.

Vidjet ćete i kako napraviti originalni puzzle kod kojega treba zadanim laticama ponovno složiti ranije napravljenu sliku.

Pokazat ću i jednostavan trik za izradu minijaturne vaze s cvijećem, a za kraj mala anegdota o tome kako toMAgo postupkom napraviti apstraktnu sliku koja može završiti i na izložbi!

Kolaž od sličica nastalih igrom s laticama za vrijeme prezentacije.

Napravite svoju (možda prvu) toMAgo sliku, nadjenite joj ime, fotografirajte je i pošaljite na Facebook grupu “toMAgo radionice”. Vjerujem da ćete se iznenaditi izražajnošću napravljene slike i njezinim učinkom na promatrača.


Danas nisam pričala o likovima iz mašte, balerinama, mladenkama, životinjama, povijesnim ličnostima, apstraktnim kompozicijama. No, o tom jednom drugom prigodom.

Do tada lijep pozdrav i vidimo se 5. dana proljetne toMAgo radionice 2020!