Izložba u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu

Gradska knjižnica Marka Marulića, Split

“ČUDESAN SVIJET LATICA”, IZLOŽBA SLIKA MARIJE IGALY
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
12.-26. kolovoza 2013. 

U ponedjeljak, 12. kolovoza 2013. u 13.30 sati bit će otvaranje izložbe radova u toMAgo tehnici Marije Igaly. Izložbi će biti pridruženi radovi članica udruge „Otok latica Drvenik Veliki“.

ToMAgo tehnika je umjetnička tehnika stvaranja slika od latica cvjetova i raznih biljaka. Pri tom se ne upotrebljavaju ni ljepilo, ni škare ni prethodna skica ili predložak. Koristeći samo pincetu, krhke osušene latice cvijeća se slažu na tkaninu i nakon završetka slika se prekrije staklom. Suvremenom tehnikom skeniranja u visokoj razlučljivosti, te tiskarskom tehnologijom moguće je svaki i najsitniji tvorni element sličice opažati i povećavati. Svako veće povećanje otkriva sve bogatiju i bogatiju mikrostrukturu biljnih elemenata od kojih je sličica sačinjena. Za razliku od ostalih predložaka za izradu povećanja, kod kojih se velikim povećavanjima otkrivaju nepravilnosti predloška, povećanjem razmjera pri toMAgo povećanjima dobiva se upravo suprotni učinak, odnosno otkrivena struktura postaje sve bogatija.
Ovu je tehniku inovirala, registrirala i za nju dobila nekoliko međunarodnih nagrada, Zagrepčanka Marija Igaly. Sama autorica za toMAgo tvrdi kako je opuštajući, vrlo zanimljiv i do samog završetka djela neizvjestan način stvaralaštva.
“Ideja je došla kada sam pažljivije počela promatrati prirodu i stvari koje često uzimamo zdravo za gotovo, kao što je primjerice trava. U svakoj sam vlati počela uočavati specifičnost i tako je krenulo slaganje raznih motiva. Danas me veseli jer je izgrađena jedna tehnika koja je umjetnički gledano sugestivna i gledatelju daje slobodu pri promatranju, viđenju i emocionalnom doživljaju djela.“

Marija Igaly vodi radionice toMAgo tehnike diljem Hrvatske pa je tako ove zime obradovala i naše korisnike educirajući ih u tehnici na radionicama organiziranim na Odjelu za djecu i mlade. U isto vrijeme, na poziv mještanki Velikog Drvenika, organizira radionice i na ovom otoku. Udruga „Otok latica Drvenik Veliki“, upravo pokrenuta nakon Marijine poduke u izradi slika u toMAgo tehnici, uspješno i marljivo radi i danas, a njezine članice redovito izlažu i pronose priču o tehnici i oduševljenim turistima na otoku.