2. dan – Tajne latica

Cvijet prvo treba primijetiti …

« od 2 »

… zatim ubrati …

« od 2 »

… i na kraju sačuvati

Potraga za laticama

Prošećimo sada zajedno u potrazi za cvjetićima koji će postati dijelovi slike. Na našem putu prve su potočnice, lijepi plavi cvjetići koji bi bili prekrasni dijelovi slike ali….

Glavni dijelovi toMAgo slika su cvjetne latice. Međutim, ne smijemo zaboraviti niti zelene elemente – listove i travke. Za izradu toMAgo slika najbolji su tanki, prozračni zeleni listići i tanke trave intenzivnih boja. No, ne bojte se eksperimenta – uberite poneku travku koja vam se i ne čini perspektivna – tko zna, možda će vas iznenaditi na nekoj slici!

Pavetina

latice za izradu toMAgo slike

Pogledajte lepršave poveznice na ovoj slici. Često puta me ljudi pitaju koja je to biljka? Odgovor je – pavetina, napasnica koja se skriva u zapuštenoj živici i koja se opliće oko svega što joj može poslužiti kao oslonac. Ako se naiđete na ovu biljku, sačuvajte poneki njezin čuperak i promatrajte efekt koji se na slici postiže sa samo nekoliko njezinih pera!.

Latice u voćnjacima i parkovima

Osim na livadama, latice za izradu slika nalaze se i u cvjetovima koji cvatu na raznim stablima. Evo, u mom voćnjaku upravo cvatu jabuke i razne druge voćke. U parkovima ima prekrasnih ukrasnih grmova koji nas uveseljavaju bogatstvom svojih cvjetova. Kad puhne proljetni vjetar, mnoge latice završe na zemlji. Sagnite se, podignite te nježne latice i podarite im novi život u slici iz svoje mašte!

I mnoga velika stabla imaju cvjetove s malim laticama. Ne preporučam penjanje na stablo jer može nesretno završiti. To posebno vrijedi za penjanje na smokvu! Sigurnije je na zemlji čekati da latice padnu otpuhnute vjetrom i privučene Zemljinom gravitacijom. Zagreb je pun divljih kestenova (tko zna zašto se zovu divlji kad ne žive u divljini!?), pa ove cvjetove možete pronaći i na zelenom valu u centru grada, a ne samo u nekom parku ili u šumi. Ovaj divlji kesten ima sreću da nije opkoljen asfaltom i tko zna koliko će dugo živjeti i koliko će još narasti. Ima tek pedesetak godina,

Briga za prikupljene latice

Vidjeli smo da smo latice prikupili na raznim mjestima, na livadi, u voćnjaku, u živici i cvjetnjaku Druženje s laticama nastavljamo po povratku kući. Prvo pogledamo što je s laticama koje smo ubrali i stavili prešati pred koji dan, a onda pogledamo naš današnji “ulov” i već sada počinje razmišljanje što bi od koje latice moglo postati. Dva videa koji slijede ukupno traju nešto manje od šest minuta i u njima možete saznati nekoliko tajni i malih trikova koje je korisno znati kada pripremate latice za izradu toMAgo slika.

Ako vas zanima izrada toMAgo slika, pozivam vas da nam se pridružite u Facebook grupi toMAgo radionice, a također ću se obradovati i svakom vašem javljanju ili upitu putem e‑pošte na marija.igaly@gmail.com